Muistoissamme mustankirjava irlannincobori Not Even Tuesday DIM (VH12-046-0006), 164cm, 22.01.2012-23.07.2015
Eppu lopetettiin 22,5-vuotiaana vanhuuden vaivojen takia
KTK-III, YLA2

Kantakirjattu III-palkinnolla (66p.) 25.08.2013
Palkittu YLA2 (83,5p.) 25.03.2015


i. Not Exactly Monday
ic, mkrj, 164cm
ii. I Shot The Caramel Depression evm
ic, mkrj, 165cm
iii. Washed Out Cuckoo Science evm
ic, mkrj, 162cm
iie. Cupcake Cuteness evm
ic, rnkrj, 169cm
ie. Romantic Lipstickslop evm
ic, mkrj, 162cm
iei. Lost Chocolate evm
ic, rn, 164cm
iee. Lipstick Story evm
ic, mkrj, 166cm
e. Marcia's Isabel
ic, mkrj, 165cm
ei. Marcia's Anthony evm
ic, mkrj, 165cm
eii. Marcia's Theodore evm
ic, m, 162cm
eie. Fantasy evm
ic, trnkrj, 166cm
ee. Lady Dee evm
ic, mkrj, 162cm
eei. Lonely Sunrise evm
ic, vkkkrj, 166cm
eee. Isabella evm
ic, mkrj, 164cm

i. Not Exactly Monday on hyvä esimerkki orista, sen verran orimainen se on. Monday on mustankirjava, 164cm korkea herra. Ori on sijoittunut kerran estekilpailuissa, ori nimittäin vaatii kokeneen ratsastajan selkäänsä jotta sen kanssa päästään parhaisiin tuloksiin, tähän mennessä tätä ratsastajaa ei vielä ole löytynyt. Ulkonäöltään ori on varsin hurmaava, perinteinen tupsujalka.
ii. I Shot The Caramel Depression on kuuluisa näyttelyori, jolta löytyy serttejä vaikka muille jakaa. Komeat vuohiskarvat omaava ja täydellisen rakenteen emältään perinyt Shotti onkin varsinainen komistus. Kilpakentillä oria ei olla nähty kertaakaan, mutta näyttelykehissä sitäkin enemmän. Ori oli luonteeltaan hieman haastava ja ratsuna se ei toiminut tämän takia juuri lainkaan, ainoastaan kokeneet ratsastajat päästettiin tämän selkään.
iii. Washed Out Cuckoo Science oli 162cm korkea, mustankirjava valjakkohevonen, tarkka ja vahva. Se syntyi siittolassa, joten sillä oli monia menestyneitä puolisisaruksia ja vanhemmatkin osasivat vaikka mitä. Wasuri sai yhteensä 40 jälkeläistä joista valtaosa oli oreja. Luonteeltaan ori oli yhteistyhaluinen ja halusi miellyttää jokaista, tämä teki työskentelystä helppoa tämän orin kanssa.
iie. Cupcake Cuteness aikansa näyttelyihme. mm. BIS1, Champpion ja Muotovalio. Pitkät vuohiskarvat omaava kaunotar, pitkä otsaharja ja tasaisen ylväs ravi. Kilpaili myös koulussa, mutta ei menestynyt kovinkaan erityisesti, ainoastaan helpoista luokista tuli muutama sijotus. Tamma oli jopa 169cm korkea ja väriltään musta.
ie. Romantic Lipstickslop oli tuntiratsuna toiminut, mukava karvaturri. Se opetti monet pikkuiset ratsastamaan ja menehtyi kolmen varsan emänä n. 30 vuotiaana. Luonteeltaan se oli lempeä ja helppo käsitellä, mikä teki tammasta yhden suosituimmista tuntihevosista. Tamma oli 162cm korkea ja väriltään mustankirjava.
iei. Lost Chocolate oli enemmänkin "peruspolle hienolla suvulla". Se oli aivan toivoton tapaus ja heitteli ratsastajia selästään kuin liukuhihnalla. Rakenne oli kuin sadusta, mutta näyttelyissä se... "hiukan" riehui. Ori vaati erittäin kokeneen käsittelijän, eikä silloinkaan asiat sujuneet niin kuin toivottiin. Ori lopulta ruunattiin 9-vuotiaana, jotta se hieman rauhoittuisi, siitä eteenpäin se olikin ihan menevä ratsu.
iee. Lipstick Story oli oikein kaunis, suloinen ja riemukas neiti. Se ehti startata muutamassa koulukisassa, mutta sitten se kompastui harjoitusesteellä ja loukkasi jalkansa. Se siirtyi suoraan siitokseen ja sai 5 iloista pikku temmeltäjää ennen kuin menehtyi 18 vuotiaana. Tamma periytti hyvää luonnettaan ja kaunista väritystään. Story oli 166cm korkea ja väritykseltään mustankirjava.

e. Marcia's Isabel on vaatimaton, kisoissa käymätön tuuhea jouhinen pörrömaha. Minä kuvailisin Isabelia mukavan omatahtoiseksi ja kauniiksi tammaksi, vaikkei hienoja kisatuloksia omistakkaan. Luonne sitten korvaakin puutteet kisakentiltä, tamma on täysi pehmo ja ottaa rennosti, vaikka ihmiset tekisivätkin sen kanssa virheitä. Kovakouraisemmat hoitajatkaan eivät sitä haittaa, oikestaan se pitääkin enemmän kovaotteisista hoitajista.
ei. Marcia's Anthony oli varsin osaava tapaus. Se kisasi koulua ja kohisutti yleisöä upeilla taidonnäytöksillään. Se oli suosittu hevonen, ja siitä tehtiin monia ostotarjouksia. Sillä oli mahtava rakenne, ja se kilpailikin myös näyttelyissä ja Match Show kentillä. Jälkeläisiäkin se sai useita, oria kun ei kenellekään myyty niin jokainen sitten halusi tästä orista itselleen varsan. Anthony oli 165cm korkea, mustankirjava herrasmies.
eii. Marcia's Theodore varsin komea ja loistava rakenteinen tupsujalka. Kilpaili esteillä 60cm ja hyppäsi oikein hyvin. Se ruunattiin 4 vuotiaana ja se ehti astua yhden tamman ja ottaa kolme pakastetta joista se sai vielä kolme varsaa. Neljästä varsasta kolme oli oreja. Luonteeltaan se oli oikein hyväkäytöksinen, myös orina. Omistajalla ei vain ollut tarvetta pitää sitä orina, joten fiksuinta oli ruunata se, tallissa kun asui monia tammoja myöskin.
eie. Fantasy oli kivaluonteinen normitamma ratsastuskoulusta. Koulutunneilla suosittu, ja moni tallilla käynyt valmentaja suorastaan aneli omistajaa myymään sen kansalliseen koulutasolla kilpailevaan kotiin. Mutta Fantasy ei ollut myynnissä, vaan jatkoi tuntiratsunsa töitä 20 vuotiaaksi ja sai kaksi orivarsaa. Tamma oli 166cm korkea ja väriltään tummanruunikonkirjava.
ee. Lady Dee oli mustankirjava, 162cm korkea kouluhevonen, oikein kunnon sellainen. Se kilpaili taitavasti VaB tasolle 18 vuotiaaksi asti, minkä jälkeen se siirtyi eläkkeelle ja sai kaksi varsaa. Molemmat olivat kauniita tammavarsoja. Luonteeltaan Dee oli hieman tammamainen ja vaati osaavan ratsastajan selkäänsä.
eei. Lonely Sunrise, tuuhea harja, upeat liikeet, siitä on Sepe tehty. Näyttelykehissä ja koulukentilläkin kierrellyt Sepe astui 10 tammaa elämänsä aikana ja sai viisi tammaa ja viisi oria. Menestystä kilpailuista tuli ihan kiitettävästi, erityisesti sen hienoja raviliikkeitä kehuttiin. Sepe oli 166cm korkea, voikonkirjava ori.
eee. Isabella kaunis ja aristokraattinen itsepäinen neitokainen. Se asui ratsutalli-siittolalla, jossa kävi välillä tunneilla ja välillä taas varsoi aloittelevalle siittolalle tulevaisuuden toivoja. Isabellalla on viisi tammavarsaa ja neljä oria. Tamma nähtiin myös muutamaan kertaan este- ja koulukisoissa, missä se menestyi suhteellisen hyvin. Luonteeltaan se oli perus tinkertamma, lempeä, mutta osasi myös keksiä jekkuja hoitajilleen. Väriltään se oli mustankirjava ja säkää löytyi 164cm.

© Pöpi

Jälkeläiset

Synt - skp/nimi - emä - omistaja
30.08.12 - o. Malcolm HE - Fake Paramour - Breandan
07.12.13 - t. Apollo Walker LAC - Charlene LAC - Uppe
28.05.14 - o. Prince Charlie LAC - Charlene LAC - Huttis

Valmennukset/päiväkirja

23.08.2014 päiväkirjamerkintä
Eppu on saanut jo pidempään vietellä leppoisampia opetusponin päiviä. Ori on toiminut hienosti kokeneempien esteratsastajien ratsuna ja varmasti opettanut paljon uutta. Välillä siitä huomaa, että alkaa vähän tympimään tämä ratsastuskoulumeininki ja kaipaisi jotain muutakin elämäänsä. Tämän takia olemmekin alkaneet orin kanssa harrastamaan monipuolisesti kaikkea, ollaan kokeiltu vikellystä, maastoesteitä (mitä Eppu todella rakastaa) ja lisäksi paljon maastakäsittelyä. Ja ollaanhan me uimassakin käyty, Eppu osoittautuikin oikein vesipedoksi, vaikkei aiemmin ole tästä touhusta välittänyt. Orin toinen jälkeläinen Apollo Walker LAC oli hetken myynnissä ja menikin samantein kaupaksi, odottelemme nyt vain jonkin aikaa, että tamma pääsee muuttamaan uuden omistajansa luo. Toiveissa olisi, että Eppu saa tästäkin tammasta hyvän näytön laatuarvosteluita varten. Vielä ei tosin ole varmaa viitsiikö oria viedä erj-laatikseen, kun vanhemmista ei pisteitä tule lainkaan, mutta koitamme parhaamme mukaan valmistella orin niin, että edes III-palkinnolle päästäisiin. Ja kyllähän kuulumisista pitää vielä se mainita, että orin tuorein jälkeläinen, ori Prince Charlie LAC jäi kotiin asustamaan ja on kyllä upea hurmuri, kuten isänsä. Charlie onkin kerännyt hienosti jo muutaman sijoituksen. Charlie saakin sitten toimia LAC'n ns. pääjalostusorina tinkerien puolella, joten sen kanssa on tavoitteet korkealla.

04.10.2014 päiväkirjamerkintä
Treenit ovat tuottaneet tulosta, sillä edellisessä ERJ-cupissa, mihin osallistuimme, Eppu ylsi sijoitukseen asti. Vielä kun saisimme muutaman cup-sijoituksen lisää, niin mahdollisuudet laatispalkintoon paranevat. Eihän siitä helppoa tule, mutta parhaamme yritetään. Orin toinen jälkeläinen, Apollo Walker LAC, on kotiutunut uuteen kotiinsa ja nyt vain odottelemmekin, miten sillä alkaa sujumaan uuden omistajansa kanssa. Vielä ei olla nähty tammalta paljoakaan, mutta pidetään peukut pystyssä. Tuoreimman jälkeläisen kanssa on mennyt ihan suunnitelmien mukaan. Ori on kerännyt jo useita sijoituksia, eikä loppua näy. Tätä menoa on Epun poikakin pian valmis laatuarvosteluihin sijoituksien puolesta, jälkeläiset toki vielä puuttuu. Eppuakin koitan tarjota vielä tinkerjalostukseen, mutta luulenpa ettei ole kovin paljoa kysyntää tälle. Valitettavan paljon vaikuttaa Epun vanhempien katoaminen/menestymättömyys, mutta toivottavasti saataisiin orille kunnon näytöt, jotta se kelpaisi muillekkin. Treenejä jatketaan ja cup-sijoituksien metsästys jatkuu, kunhan lasikemmanpuoleinen omistaja vain jaksaisi ilmoittaa itsensä näihin..

03.12.2014 päiväkirjamerkintä
Joulu lähestyy ja aika sen kuin vähenee. Kiirettä on pitänyt ja oma hevostelu on jäänyt vähän vähemmälle. Eppu on päässyt toki treenaamaan tallityttöjen kanssa esteitä, vielä meillä on tavoitteena saada pari sijoitusta erj-cupeista. Tänään oli kuitenkin oma vuoroni nousta orin selkään. Olin maneesiin kasannut helpohkon 80cm radan. Siirryimme maneesiin, missä aloitimme lämmittelyt erilaisilla kiemuroilla ja siirtymisillä. Eppu oli hyvin kuulolla ja se vetreytyikin nopeasti. Siirryimme hyppäämään lämmittelyesteitä, pystyä ja okseria, joiden korkeus oli n. 50 & 60cm. Hypyt olivat aluksi turhankin isoja, mutta pikkuhiljaa ori alkoi hahmottamaan, minkä kokoisia esteitä tässä hypätäänkään. Siirryimme verryttelyn jälkeen hyppäämään rataa. Rata koostui kuudesta esteestä, missä oli neljä pystyä ja kaksi okseria. Lähdimme liikkeelle ja lähestyimme ensimmäistä pystyestettä. Eppu hieman innostui nähdessään isomman esteen ja päästeli pari pukkia. Sain koottua orin ennen estettä ja pääsimme sen yli puhtaasti. Tästä kaarsimme oikealle, missä meitä odotti okseri. Otimme hieman enemmän vauhtia, joittei lysähdettäisi keskelle estettä, askeleet eivät ihan osuneet kohdilleen ja hyppy lähti aivan liian kaukaa. Jollain ihmeen keinolla Eppu sai kuitenkin venytettyä sen verran, että juuri ja juuri pääsimme esteen yli ilman pudotusta. Tämän jälkeen piti hetki rauhoitella oria, jotta seuraava hyppy lähtisi onnistuneesti. Seuraavat pystyesteet ylitimme ongelmitta, toiseksiviimeinen este, joka oli okseri, tulikin alas. Tämä johtui ihan omasta virheestäni, kun lähestyminen ei ollut aivan suora. Tästä jatkoimme kuitenkin vielä viimeiselle esteelle, minkä ylitse pääsimme taas hienosti. Päätin mennä radan vielä kerran uudelleen, mutta tällä kertaa kaikki pystyt nostettiin 85cm korkuisiksi. Nyt sain itsekin olla kunnolla hereillä, jotta sain annettua Epulle parhaat mahdolliset lähtökohdat hyppyihin. Otin orin paremmin tuntumalle, jottei enää tulisi lähdettyä hyppyyn liian kaukaa, nyt sain paremmin säädeltyä orin askelta. Ensimmäiset kaksi estettä meni taas moitteettomasti, seuraava este oli Epun mielestä jotenkin pelottava ja ohi mentiin. Tämä oli ennenkuulumatonta tälle herralle, se ei kovinkaan usein mene esteen ohitse. Käytimme hieman aikaa siinä kohtaa ja ori sai rauhassa katsoa estettä. Otimme laukkaympyrän ja käännyimme kohti estettä. Nyt sekin meni puhtaasti yli. Loppurata sujui taas moitteettomasti ja päätin tähän lopettaa, vaikka siellä se yksi kielto tulikin. Ori kuitenkin suoriutui hienosti kanssani, vaikka en sillä ole pitkään aikaan kunnolla treenannut. Teimme loppuverryttelyt ja tämän jälkeen lähdimme kohti tallia. Tallissa otettuani satulan pois ori höyrysi oikein kunnolla, hikeäkin oli noussut pintaan ihan kiitettävästi. Pesin hiet pois ja kuivasin oikein huolella. Tämän jälkeen laitoin loimen niskaan ja vein Epun ulos tarhaan syömään päiväheiniään. Jäin hetkeksi katsomaan kuinka Eppu tyytyväisenä mutusteli heiniään ja siinä miettiessäni tajusin, että ori ei enää kauaa olisi treenattavien listalla. Ikää Epulta löytyy jo reilut 19 vuotta ja todennäköisesti enää parissa erj-cupissa käydään pyörähtämässä. Sitten olisikin aika koittaa saada orille laatuarvostelupalkintoja, en yhtään osaa veikata tuleeko orille matkaan palkintoa ollenkaan, mutta sormet ristissä toivotaan. Epun jälkeläinen, meillä asuva Prince Charlie LAC, on ainakin hyvin jatkanut isänsä jalanjäljissä ja toivonmukaan se tuo orille kunnolla pisteitä laatuarvosteluista.

Kilpailukalenteri

NJ:n alaiset näyttelyt

PVM - kutsu/paikka - luokka - jaos - tulos
11.03.13 - Breandan - irlannincoborit - NJ - LKV2/5
31.03.13 - Breandan - irlannincoborit - NJ - 2/3

2 x irtoSERT

VVJ:n alaiset kisat

PVM - kutsu/paikka - luokka - jaos - tulos
17.08.12 - Virtuaalitalli Dei - vaativa yhdistetty (pari) - VVJ - 1/30
19.08.12 - Virtuaalitalli Dei - vaativa yhdistetty (pari) - VVJ - 1/30

ERJ:n alaiset kisat

PVM - kutsu/paikka - luokka - jaos - tulos
12.02.12 - Rhonwen - 90cm - ERJ - 4/40
19.02.12 - Elm Ponies - 60cm - ERJ - 2/60
20.02.12 - Elm Ponies - 60cm - ERJ - 1/60
04.03.12 - Malkamäki - 70cm - ERJ - 1/60
03.04.12 - Koivuvaara - 90cm - ERJ - 7/60
03.04.12 - Koston suomenhevoset - 90cm - ERJ - 4/50
05.04.12 - Koston suomenhevoset - 90cm - ERJ - 2/50
05.04.12 - Stewart - 90cm - ERJ - 2/30
06.04.12 - Koston suomenhevoset - 80cm - ERJ - 4/50
06.04.12 - Fjell Fjords - 90cm - ERJ - 6/38
07.04.12 - Fjell Fjords - 90cm - ERJ - 2/38
09.04.12 - Fjell Fjords - 80cm - ERJ - 6/39
10.04.12 - Rhonwen - 80cm - ERJ - 1/40
27.04.12 - Naquila - 80cm - ERJ - 5/90
29.04.12 - LAC - 90cm - ERJ - 3/40
17.08.12 - Lai'e - 90cm - ERJ - 6/40
20.08.12 - Bridgeroad - 80cm - ERJ - 7/50
22.08.12 - Koston suomenhevoset - 90cm - ERJ - 2/50
22.08.12 - Koston suomenhevoset - 90cm - ERJ - 2/50
25.08.12 - Koston suomenhevoset - 90cm - ERJ - 5/50
02.09.12 - Kings Road - 80cm - ERJ - 4/49
06.09.12 - Heijastus - 90cm - ERJ - 6/50
04.10.12 - Cabin 21 - 90cm - ERJ - 5/40
27.10.12 - Lai'e - 90cm - ERJ - 3/50
28.10.12 - Lai'e - 90cm - ERJ - 5/50
02.11.12 - Lai'e - 90cm - ERJ - 3/50
03.11.12 - Lai'e - 90cm - ERJ - 7/50
27.11.12 - Stewart - 80cm - ERJ - 2/40
13.01.13 - Stewart - 80cm - ERJ - 3/40
08.02.13 - Konkkaronkka - 90cm - ERJ - 6/40
12.02.13 - Konkkaronkka - 90cm - ERJ - 6/40
18.02.13 - Konkkaronkka - 90cm - ERJ - 1/40
26.02.13 - Ilomantsi - 90cm - ERJ - 5/50
19.03.13 - Konkkaronkka - 90cm - ERJ - 3/40
03.04.13 - Riihen ponitalli - 90cm - ERJ - 1/30
04.04.13 - Riihen ponitalli - 90cm - ERJ - 2/30
02.05.13 - Bairdon - 90cm - ERJ - 1/30
03.05.13 - Bairdon - 90cm - ERJ - 2/30
12.05.13 - Stall Lumos - 90cm - ERJ - 2/32
21.05.13 - Riiviöt - 90cm - ERJ - 1/40
22.05.13 - Moondance - 70cm - ERJ - 5/40
23.05.13 - Moondance - 70cm - ERJ - 4/40
16.06.13 - Tuuliharja - 90cm - ERJ - 3/40
21.06.13 - Hummingbird - 90cm - ERJ - 3/30
27.07.13 - Minnantila - 90cm - ERJ - 1/61
08.08.13 - Marike - 90cm - ERJ - 5/50
09.08.13 - Marike - 90cm - ERJ - 4/50
20.08.13 - Stewart - 90cm - ERJ - 2/30
24.08.13 - Stewart - 90cm - ERJ - 5/30
25.08.13 - Stewart - 90cm - ERJ - 4/30
31.08.14 - Dark Side - 80cm (ERJ-cup) - ERJ - 16/180